Hoe verminder ik het risico op een hack?

Het cyberrisico dat uw KMO loopt, kan dankzij iGuards op een korte periode enorm verminderd worden. Wat u hieronder leest is de absolute basis van de basis maar hiermee kan iGuards uw onderneming alsnog een beeld geven wat bij aanvang staat te gebeuren. 

Het securityproces voor uw KMO kan samengevat worden in 7 stappen:

 

Stap 1: Een veilige website

Dankzij een veilige website schrikt uw KMO de hackers af. In het proces van een hacker zal dit namelijk de eerste stap zijn: de hacker scant uw website en analyseert of uw KMO al dan niet een target wordt.

 

Stap 2: Regelmatige updates

Het securityproces van uw KMO is een continu proces. Dat wilt zeggen dat er altijd verbeteringen kunnen plaatsvinden. Dit gebeurt ook bij software. Een software ontwikkelaar lanceert een beveiligingsupdate met een reden. In deze update zijn er verbeteringen op vlak van software en security te vinden. Indien uw KMO enkele updates achterloopt wil dit direct zeggen dat uw gegevens minder veilig zijn.  Het is dus aangewezen om uw IT en PC’s steeds op tijd van een update te voorzien. Zo vermindert uw KMO een (groot) risico dat de hacker makkelijk kan binnenbreken.

 

Stap 3: Audit

In een professioneel security proces is het aangewezen om regelmatig een audit te laten plaatsvinden. Een objectieve mening van een derde partij kan nooit kwaad en de auditor heeft een goed beeld over de totale beveiliging van uw KMO. Tijdens een audit komen er bedreigingen en aandachtspunten naar boven die uw team en uw onderneming over het hoofd hebben gezien op vlak van IT-security. Dankzij de audit kunnen deze risico's en aandachtpunten doelgericht en efficiënt aangepakt worden.

 

Stap 4: Monitoring

Na een audit is het aangewezen om deze risico's en aandachtpunten regelmatig te gaan monitoren (opvolgen). Na een audit krijgt uw KMO namelijk een stappenplan met de verbeterpunten en aandachtspunten rond haar IT infrastructuur en cybersecurity. Dit stappenplan is ontworpen om het risico voor uw KMO op een hack zo snel en gemakkelijk mogelijk te verminderen. Dankzij een periodieke monitoring wordt op regelmatige basis een securitycheck uitgevoerd. In dit continue proces analyseert men wat er gedaan moet worden en wat men nog kan verbeteren.

 

Stap 5: Veilige wachtwoorden

De meest voor de hand liggende stap in het security proces is het zorgen voor veilige wachtwoorden. Een veilig wachtwoord is gekenmerkt door haar lengte en complexiteit. Als een hacker uw KMO wil binnendringen zal hij of zij proberen uw wachtwoorden te hacken. Om dit proces zo moeilijk mogelijk te maken zorgt u best voor veilige, kwalitatieve wachtwoorden.

 

Stap 6: Opdeling van je netwerk

In een verder stadium van het security proces is het aangewezen om uw KMO op te delen in verschillende netwerken. Dit is zeker van toepassing bij ondernemingen met een zekere omvang en verschillende afdelingen. In vakjargon noemen we dit VLANs (Virtual Local Area Network). In een Vlan staan de gegevens van dit departement in een veilige en afgesloten "kamer" binnen uw onderneming. Hierbij vermindert het risico tijdens een hack dat er grote volumes aan gegevens in één keer gehackt kunnen worden.  

 

Stap 7: Training en sensibilisering van uw personeel

In het security proces is dit de laatste stap maar dit is een van de belangrijkste stappen om het risico op een hack voor uw KMO zo klein mogelijk te maken. Een belangrijke manier op uw KMO te hacken is door middel van phishing mails te versturen om zo gevoelige informatie zoals login's te bemachtigen.  Zoals vaak wordt de persoonlijke kant over het hoofd gezien maar het is toch waar: uw personeel is vaak de zwakke schakel bij een hack. Door training en sensibilisering leert uw personeel phishing mails te herkennen en daalt het risico dat uw KMO slachtoffer wordt van een hack drastisch.

 

Om het allemaal nog eens op een rijtje te zetten vatten wij het stappenplan nog eens samen: 

  • Een veilige website
  • Regelmatige updates
  • Audit
  • Regelmatige opvolging (Monitoring)
  • Kwalitatieve wachtwoorden
  • Opdeling van het netwerk (VLAN)
  • Opleiding van je mensen

Met iGuards doorlopen we op korte termijn dit stappenplan en verminderen wij continu het risico op een hack voor uw KMO.

 

Companies spend millions of dollars on firewalls, encryption and secure access devices, and it’s money wasted; none of these measures address the weakest link in the security chain.  'Kevin Mitnick'

 

 

Contacteer ons!

Image